Knud Odde

Odde blev uddannet bibliotekar i 1978, men han var kort forinden med til at danne den toneangivende punkgruppe Sods, der i 1983 skiftede navn til Sort Sol. I denne gruppe spillede han elbas til 2001, samt skrev musik til gruppen.

Som kunstner er han autodidakt, og i 1982 debuterede han på Charlottensborgs Efterårs udstilling. I 1986 kom den første separatudstilling, og siden da har han udstillet i talrige sammenhænge. Oddes værker er repræsenteret på blandt andet Trapholt og Statens Museum for Kunst.

På plakatsiden kan nævnes Tivoli-plakaten 1994, DSB’s 150 års jubilæums plakat fra 1997 og plakaten for Dansk Handicap Idræts-Forbund til de paralympiske lege i Athen i 2004. Odde har også tegnet en serie på fire sports frimærker fra 2003.

Siden Odde forlod Sort Sol, har han koncentreret sig om at male og arbejde med grafik.

Odde regnes til de “Vilde Unge”, der opererer med et stærkt symbolsprog og en ekspressiv form. Mange af Oddes værker har en meget naturalistisk karakter, næsten helt tegneserieagetig. Der er ofte tale om portrætter af kendte personer, som Shirley MacLaine, Rainer Maria Rilke, Patti Smith og Miles Davis, hvor billederne med krasse farver med knaster og kanter peger i retning af undertrykte følelser og konflikter.

Et motiv, der går igen, er Sort Sols maskot, der kaldes “Sigismund Blue”. Figuren blev undfanget af Odde i forbindelse med filmen Som et strejf af en dråbe. Der er tale om en radmager dreng eller ung mand.